Skip to main content

Soalan Lazim

 • Berapa kali pengambilan dalam setahun?
  Sekali setahun iaitu pada Sesi Jun atau Julai.
 • Adakah IKN menawarkan kursus kraf “cold clay pocelain”?
  Buat masa sekarang kursus "cold clay porcelain" belum lagi ditawarkan di Institut Kraf Negara (IKN).
 • Apakah mata pelajaran akademik yang diajar di Institut Kraf Negara?
  Kurikulum pengajian dibentuk bagi memastikan ia mengandungi berbagai disiplin dalam bidang kraf. Kandungan kurikulum terbahagi kepada Kursus Wajib IKN dan Kursus Wajib Jurusan yang merangkumi aspek kemahiran, akademik dan latihan industri.Kursus Wajib IKN ialah 1.Bahasa Inggeris 2.Keusahawanan 3.Pendidikan Islam 4.KoKurikulum. Kursus Wajib Jurusan: 1.Kursus aspek Kemahiran 2.Kursus aspek Akademik. Contohnya, Kursus Asas Seni, Sejarah Seni,Sejarah Seni Kraf
 • Apakah kerjaya yang boleh saya mohon melalui SPA iaitu selepas IKN telah diiktiraf ?
  Jawatan yang boleh dipohon melalui SPA adalah seperti berikut:- 1) Penolong Kurator – Gred S27 2)Penolong Pegawai Arkib – Gred S27 3) Penolong Pegawai Belia dan Sukan – Gred S27 4) Penolong Pegawai Ehwal Ekonomi – Gred E27 5) Penolong Pegawai Latihan – Gred E27 6) Penolong Pegawai Penerangan – S27 7) Penolong Pengurus Asrama – N27
 • Di dapati semua kursus di IKN telah diiktiraf, tetapi mengapa Sijil dan Diploma Rotan tidak termasuk di dalam pengiktirafan tersebut,sedangkan syarat kemasukan adalah sama dengan kursus lain?
  Untuk makluman, proses pengiktirafan Sijil dan Diploma Rotan masih dalam penangguhan oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam
 • Saya amat berminat dlm bidang Seni Kraf Seramik .Adakah IKN menyediakan Kursus Pembuatan Seramik secara sambilan?
  Pihak IKN masih belum membuat tawaran secara sambilan ketika ini, hanya kursus sepenuh masa sahaja ditawarkan. Terima kasih kerana anda berminat untuk belajar di IKN dalam kursus seramik.
 • Boleh atau tidak Bilik Theatretrette disewa oleh orang luar pada hujung minggu untuk sesuatu event?
  Tuan/Puan bleh menyewa Bilik Theatretrette kami pada hujung minggu. Untuk maklumat lanjut tuan/puan bolehlah menghubungi terus ke alamat seperti berikut: Institut Kraf Negara No.1, Km 20, Jalan Ipoh Rawang, Taman Rekreasi Templer 48000 Rawang Selangor (U.P. Encik Abu Bakar Ali) Bahagian Pengurusan Perkhidmatan Tel: 03-60915322 (Ext:109)
 • Bila boleh memohon?
  Bermula dari iklan disiarkan di akhbar iaitu dalam bulan Mac dan April setiap tahun.
 • Apakah jenis program pengajian yang ditawarkan?
  Program Diploma Seni Kraf dan Sijil Seni Kraf.
 • Apakah jenis kursus pengajian yang ditawarkan?
  Diploma & Sijil Seni Kraf Batik, Diploma & Sijil Seni Kraf Tenunan, Diploma & Sijil Seni Kraf Kayu, Diploma & Sijil Seni Kraf Logam, Diploma & Sijil Seni Kraf Seramik dan Diploma & Sijil Seni Kraf Rotan
 • Jangkamasa kursus?
  Program Diploma - 3 Tahun ( 6 semester) dan Program Sijil - 2 Tahun (4 semester)
 • Apakah visi, misi dan objektif Perpustakaan IKN?
  Visi : Menjadi pusat rujukan maklumat kraf yang bertaraf dunia berkonsepkan pengurusan ilmu. Misi : Menyediakan sumber, kemudahan dan perkhidmatan maklumat yang berkesan, melalui aplikasi teknologi terkini secara kreatif dan inovatif dalam menyokong kegiatan pembelajaran, pengajaran, dan penyelidikan perundingan di IKN dan Kraftangan Malaysia. Objektif: a) Membangunkan koleksi perpustakaan yang berkualiti dan terkini, bagi memenuhi keperluan pengajian, pembelajaran dan penyelidikan. b) Merancang dan menyediakan perkhidmatan maklumat yang lengkap, terkini dan berkesan dalam suasana yang kondusif. c) Mengoptimumkan penggunaan pelbagai kemudahan teknologi maklumat dalam pengurusan dan perkhidmatan perpustakaan. d) Membina Perpustakaan IKN sebagai pusat rujukan maklumat kraf yang mapan dan terkehadapan dalam pendokumentasian dan penyebaran maklumat.
 • Bagaimanakah hendak memohon untuk menjadi ahli perpustakaan?
  Anda hanya perlu mengisi borang keahlian yang boleh didapati di kaunter perpustakaan atau muat turun di menu Muat Turun.
 • Saya adalah kakitangan anak syarikat Kraftangan Malaysia. Bolehkah saya memohon menjadi ahli perpustakaan?
  Ya, anda boleh memohon menjadi ahli perpustakaan. Keahlian terbuka kepada semua anggota kerja Kraftangan Malaysia, anak syarikat Kraftangan Malaysia dan Pelajar IKN. Walaubagaimanapun pengguna luar hanya dibenar membuat rujukan sahaja.
 • Adakah bayaran dikenakan untuk menjadi ahli perpustakaan IKN?
  Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk menjadi ahli perpustakaan IKN
 • Apakah perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di perpustakaan?
  Perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di perpustakaan adalah seperti perkhidmatan pinjaman, rujukan, internet, salinan fotokopi, pencetakkan laser, pengimbas (scan) dan sebagainya.
 • Saya ingin bertanya apakah pelajar lepasan O-level tanpa Bahasa Melayu boleh memohon untuk masuk ke institut ini?
  Tidak boleh kerana syarat am untuk permohonan kemasukan ke IKN adalah seperti berikut : a) Syarat Kemasukan Program Pengajian Sijil 1.Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Pelajaran Vokasional Malaysia ( SPVM) dengan mendapat KEPUJIAN dalam mata pelajaran Pendidikan Seni dan LULUS dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia serta dua (02) mata pelajaran lain. Dan; 2.Lulus temuduga b) Syarat Kemasukan Program Pengajian Diploma 1.Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Vokasional Malaysia (SPVM) dengan mendapat KEPUJIAN dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia, Pendidikan Seni dan tiga (3) mata pelajaran lain. Atau; 2.Memperolehi Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) sekurang-kurangnya Tahap 03. Dan; 3.Lulus temuduga
 • Bagaimanakah cara hendak menyemak keputusan panggilan temuduga jikalau tiada nombor rujukan?
  Sekiranya pihak Cik/Puan terlupa no rujukan, Cik/Puan boleh bagi no ic pada Unit HEP IKN dan Unit HEP IKN akan semak secara manual. Ataupun pihak Cik/Puan boleh terus hubungi: Unit Hal Ehwal Pelajar Institut Kraf Negara No. 1, Km 20, Jalan Ipoh Rawang Taman Rekreasi Templer 48000 Rawang Selangor (U.P. Puan Mariam Binti Abdullah) Tel: 03-60915322
 • Adakah saya boleh membeli Ball Clay di IKN untuk digunakan dalam aktiviti Clay terapi?
  Maaf kami tidak boleh menjual atau membekal semua jenis bahan mentah. Walau bagaimanpun puan boleh mendapatkan bekalan bahan mentah tersebut melalui pembekal seperti Encik Cheah Yeaw Leng bernombor telefon 0178812265.
 • Apakah syarat-syarat kemasukan, had umur dan syarat akademik?
  Syarat Kemasukan Program Pengajian Diploma: 1) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau SijilPelajaan Malaysia Vokasional (SPMV) dengan mendapat KEPUJIAN dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia, Pendidikan Seni dan tiga (3) mata pelajaran lain. atau; 2) Memperolehi Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) sekurang-kurangnya Tahap 03. 3) Mempunyai Sijil Kemahiran Kraf Institut Kraf Negara dengan memperolehi sekurang-kurangnya HPNG 3.00. dan; 4) Warganegara Malaysia 5) Berumur 18 hingga 25 tahun 6) Lulus temuduga, serta 7) Mempunyai minat dalam bidang kraf 8) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV) dengan mendapat kredit dalam mata pelajaran Pendidikan Seni serta lulus Bahasa Melayu dan dua (2) mata pelajaran lain. 9) Mempunyai minat yang tinggi dalam bidang kraf. SYARAT KEMASUKAN PROGRAM PENGAJIAN SIJIL 1) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV) dengan mendapat KEPUJIAN dalam mata pelajaran Pendidikan Seni dan LULUS dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia serta dua (2) mata pelajaran lain. dan; 2) Warganegara Malaysia 3) Berumur 18 hingga 25 tahun 4) Lulus temuduga, serta 5) Mempunyai minat dalam bidang kraf.